Extra vierge olijfolie uit Griekenland

Al jaren komt Laura iedere zomer naar Griekenland en inmiddels is De Peloponnesos haar tweede thuis geworden. Ze nam mij voor het eerst mee in 2019.

De olijfboom

Wie aan Griekenland denkt, denkt aan olijfbomen. De olijfboom is een groenblijvende, meerjarige, vruchtdragende boom die behoort tot de olijffamilie. De warme mediterrane zon en de milde winters, samen met de zachte en frequente regenval, helpen de olijfboom te laten groeien. De olijfboom heeft een lange levensduur en behoudt zijn productiviteit eeuwenlang. Zo zijn er op de Peloponnesus olijfbomen die minstens 1000 jaar oud zijn.

Olijven van de Koroneiki

De Koroneiki olijfboom is de beroemdste variëteit voor de kwalitatieve olijfolieproductie in deze omgeving. Specifiek in de regio Kalamata komt de koroneiki olijf het beste tot zijn recht en staat hij ook wel bekend als de koning van de olijven. De olijvensoort is bestand tegen droge en warme omstandigheden. Het zijn kleine vruchten en rijpen van oktober tot december. De olijven staan bekend om de fruitige aroma met een vleugje peper.

Dit jaar gingen wij samen op zoek naar ‘de beste olijfolie ter wereld’.

Je moet je voorstellen dat wij rondreden door de bergdorpen ten noorden van het vissersstadje Pylos. Uiteindelijk in Papoulia, een typisch Grieks bergdorp omringd door grote olijfboomgaarden. De inwoners zijn er vriendelijk en gastvrij. Verscholen tussen de olijfboomgaarden ligt het bedrijf van de familie Kanakis, die wat ons betreft, de beste biologische olijfolie produceert.

Familie Kanakis staat voor hoge kwaliteit

Aan het hoofd van het bedrijf staat Ilias Kanakis. Samen met zijn vrouw en zijn oudste zoon runt hij het bedrijf met liefde en passie voor de producten. Respect en betrouwbaarheid staan hoog in het vaandel bij de familie, dit alles met als doel om de uiteindelijke klant optimaal te kunnen laten genieten van de verfijnde producten die ze produceren. Wat werden we hartelijk ontvangen. En ondanks dat het voor hun vakantietijd was werden we rondgeleid, de processen van a tot z uitgelegd en kregen we een uitgebreide proeverij.

 

De olijfolieperserij van onze olijfolie

De Kanakis olijfoliefabriek werd opgericht in 1999. De liefde en respect voor mens en natuur proef je niet alleen terug in het product. Inmiddels staan ze met de productie in de top als het gaat om Griekse extra vergine olijfolie. De producten voldoen aan strikte specificaties van kwaliteit en strenge controles.

 

Biologische extra vergine olijfolie


Onze keuze is gevallen op een extra vierge variant. Dat wil zeggen; olijfolie van eerste persing (vierge). Hierbij is sprake van de mechanische methode, wat wil zeggen dat er alleen met druk en koud geperst is. Er is niets verhit en er zijn geen andere middelen gebruikt. Zo blijven smaak, aroma en de natuurlijke ingrediënten van olijfolie ongewijzigd.

Het verschil tussen vierge of extra vierge zit in de zuurgraad. De door ons gekozen fles olijfolie is van de duurste kwaliteit met de meest uitgesproken smaak. Absoluut anders dan een geraffineerde olijfolie of gewone olijfolie.

 

Bij Bolt webshop

Ook zo nieuwsgierig geworden naar de smaak van deze olijfolie? Uiteraard te bestellen in de shop

Liever eerst proeven voor je besteld? Reserveer dan een beleving op maat 

×

Welkom bij Bij Bolt! Waar kan ik je mee helpen?

×