Waarom onze schapenvachten?

Schapenvachten, we kennen ze allemaal. De vachten die wij verkopen zijn anders. Stuk voor stuk échte schapenvachten die duurzaam zijn verkregen. Absoluut niet te vergelijken met die witte, veelal synthetische vachtjes die je vaak bij grote ketens ziet liggen.

De vachten zijn een restproduct die rechtsreeks worden ingekocht bij de slachterijen. De volledige huid wordt gebruikt. Mocht er sprake zijn van beschadiging of restaval dan wordt deze hergebruikt voor andere doeleinden zoals bijvoorbeeld het maken van accessoires.

Vachten looien

En voordat je een schapenvacht kan toevoegen aan je interieur moet de vacht gelooid worden. Dit looien is het conserveren van huiden of vachten. Onze vachten worden gelooid op een manier waarmee de natuurlijke eigenschappen wordt behouden. Het leer blijft soepel, het haar zacht en de kleur natuurlijk. Iedere handeling wordt gedaan met aandacht en respect voor het materiaal en milieu.

Ambachtelijk en arbeidsintensief

Het looien gebeurt volgens een ambachtelijk en arbeidsintensief proces.

Het is heel belangrijk dat de ruwe vachten in pekel (zout) worden bewaard, dit voorkomt rotting en kale plekken. De vachten worden geselecteerd op kwaliteit. Alleen die van gezonde dieren zonder slachtfouten of verfstrepen komen door de inspectie.

In een grote looibak, met warm water en zeep, worden de huiden of vachten een nacht lang gewassen en ontdaan van vuil. Na het wassen, wordt met een ontvleesmachine de achtergebleven vet- en vleesresten verwijderd. Daarna worden de ze nogmaals gewassen.

Dan zijn de vachten schoon, maar om verdere ontbinding te voorkomen worden ze ondergedompeld in een grote bak met zout, zuur en vet. Dit doodt alle bacteriën. Het looien gebeurt met milieuvriendelijke stoffen, waardoor het leer voller, zachter en dikker blijft.

Doordat de huiden en vachten na het wassen en looien erg nat zijn, wordt met een wringmachine het meeste vocht er uit geperst. Op een verwarmde zolder worden de vachten vervolgens drie dagen lang verder gedroogd. Wanneer de vachten voor ongeveer 90% gedroogd zijn, worden ze met een stolmachine opgerekt. Dit maakt ze weer soepel.

Om het leer egaal te houden, wordt het langs een schuur/slijpmachine gehaald. Vervolgens worden de vachten gekamd. Eerst met een kammachine, daarna nogmaals met de hand. Na het kammen worden de vachten handmatig in model gesneden. Tot slot worden ze met de bügel/strijkmachine gestreken Hierdoor krijgt de vacht een mooie natuurlijke glans.

De vachten zijn nu klaar om mee naar huis te gaan!

Een schapenvacht is de ideale woonaccessoire voor ieder interieur. Het geeft sfeer en tegelijkertijd ook comfort. Ze zijn er In verschillende kleuren. In onze shop vind je Texelse, IJslandse en Zweedse schapenvachten van hoogwaardige kwaliteit.

Haal warmte en gezelligheid in huis en ga snel naar www.bijbolt.nl/schapenvachten/

×

Welkom bij Bij Bolt! Waar kan ik je mee helpen?

×